Έρευνα: Οι Έλληνες πιο πιστοί και από τους Ρώσους

Τέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης έρχεται η Ελλάδα στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας

Μια επιπλέον πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη έχουμε οι Έλληνες (89%) στην πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος όλων των άλλων.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 92% πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός. Η Ελλάδα είναι τέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης στο πεδίο της ταύτισης της Ορθόδοξης Πίστης με την Εθνική ταυτότητα.

Το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι το να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι σημαίνει πως είναι αληθινοί Έλληνες.

Σε ποσοστό 70% οι Έλληνες απορρίπτουν τον γάμο ομοφύλων.

Το 52% των Ελλήνων θα ήθελε να απαγορευθούν οι εκτρώσεις.

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΔΩΝ

Τέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης έρχεται η Ελλάδα στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα. Τρεις στους τέσσερις Ελληνες (76%) θεωρούν ότι το να είναι χριστιανοί ισοδυναμεί με το να είναι «αληθινοί Ελληνες». Το αντίστοιχο για τον εαυτό τους πιστεύουν μόνο ένας στους επτά Σουηδούς και ένας στους τρεις Αγγλους, Γάλλους και Γερμανούς. Πρόκειται για ένα μόνο από τα ευρήματα που προέκυψαν από μεγάλη έρευνα του αμερικανικoύ Pew Research Center, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017 μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δημοσιοποιήθηκε χθες.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι ένα αόρατο «σιδηρούν παραπέτασμα» εξακολουθεί να υψώνεται και να διχοτομεί την Ευρώπη στις απόψεις για τη θρησκεία, τις μειονότητες και τα κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η νομιμότητα της έκτρωσης.

Δεύτερον, ότι η Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ, χαρακτηρίζεται από πεποιθήσεις που συντονίζονται σχεδόν πλήρως με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.


Έρευνα: Οι Έλληνες πιο πιστοί και από τους Ρώσους
Pew Research Center/ kathimerini.gr/ newpost.gr

Οι Έλληνες πρωτεύουν στην πίστη προς τον Θεό, μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης, αποκαλύπτει η μεγάλη έρευνα του αμερικανικού «Pew Research Center» που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σε ποσοστό 92% οι Έλληνες πιστεύουν ότι ναι υπάρχει Θεός, ξεπερνώντας ακόμη και τους Ρώσους, το 75% των οποίων μοιράζεται την πίστη αυτή ενώ το ίδιο δηλώνει το 36% των Σουηδών.

Η έρευνα του «Pew Research Center»πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015- 2017, μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34  συνολικά κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Εκτός από την πρώτη θέση στην πίστη στον Θεό, οι Έλληνες κατέχουν ακόμη μια πρωτιά στην πίστη ότι υπάρχει το «κακό μάτι» και μάλιστα στο εκπληκτικό ποσοστό του  66%.

Οι Σουηδοί, που δεν πιστεύουν τόσο στον Θεό, δεν πιστεύουν ούτε στο «κακό μάτι», καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση καθώς μόνο το 9% των πολιτών της Σουηδίας πιστεύει κάτι τέτοιο.

Μια επιπλέον πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη έχουμε οι Έλληνες (89%) στην πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος όλων των άλλων.

Εκτός από τις πρωτιές, η Ελλάδα καταλαμβάνει υψηλές θέσεις και σε άλλες πεποιθήσεις. Όπως δείχνει η έρευνα, η Ελλάδα είναι τέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα. Το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι το να είναι χριστιανοί σημαίνει πως είναι «αληθινοί Έλληνες». Μόνο ένας στους επτά Σουηδούς και ένας στους τρεις Άγγλους, Γάλλους και Γερμανούς πιστεύουν κάτι αντίστοιχο για τον εαυτό τους.

Εμείς και... οι άλλοι

Στο ερώτημα αν θα αποδεχόσασταν Μουσουλμάνο / Εβραίο στην οικογένειά σας, το 31% των Ελλήνων απαντά ότι θα αποδεχόταν Μουσουλμάνο ως μέλος της οικογένειάς του και το 35% Εβραίο. Τα ποσοστά αυτά συγκαταλέγονται στα χαμηλότερα των ευρωπαϊκών κρατών καθώς το 55% των Γερμανών απάντησε ότι θα αποδεχόταν Μουσουλμάνο και το 76% των Γάλλων Εβραίο.

Σχετικά με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και οι εκτρώσεις, οι Έλληνες εμφανίζονται αρνητικοί. Σε ποσοστό 70% οι Έλληνες απορρίπτουν τον γάμο ομοφύλων, όπως επίσης το 79% των Βουλγάρων και το 90% των Ρώσων. Αντίθετα, το 75% των Γερμανών και το 77% των Βρετανών τον υποστηρίζουν. Παρά τον μεγάλο αριθμό εκτρώσεων που καταγράφεται κάθε χρόνο στη χώρα μας, το 52% των Ελλήνων θα ήθελε να απαγορευθεί, άποψη που συμμερίζεται μόνο το 18% των Βρετανών και μόλις το 3% των Σουηδών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι ένα αόρατο «σιδηρούν παραπέτασμα» συνεχίζει να υπάρχει, διχοτομώντας την Ευρώπη στις απόψεις για τη θρησκεία, τις μειονότητες και τα κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος μεταξύ ομοφύλων και οι εκτρώσεις. Η Ελλάδα, παρότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ, εκφράζει παρόμοιες απόψεις και αντιλήψεις με αυτές που επικρατούν στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως παρατηρούν οι ερευνητές.

Φαίδων Χριστοδουλάκης 31 Οκτωβρίου 2018 στις 8:18 μ.μ.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου