Ο Αρχιεπίσκοπος και σημαντικό μέρος της Ιεραρχίας είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι ενώπιον του ελληνορθόδοξου λαού μας κι ενώπιον της ιστορίας για την «ατυχή» συμπόρευση τους και την ένοχη με την εθνομηδενιστική και αντιχριστιανική ατζέντα όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων (δεν ξεχνάμε τους προηγούμενους)και κυρίως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς και για την ένοχη σιωπή τους.
Άλλαξαν όμως οι άνεμοι Μακαριώτατε...
Ο Φαίδων Χριστοδουλάκης
30 Οκτ 2018 στις 7:26 μ.μ.
Ειδική αναφορά στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως επίκεντρο την κυβερνητική πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση.
«Νομίζω ότι η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί, έχουν σήμερα την ωριμότητα, τη σωφροσύνη και την ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών», σημείωσε.
«Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η ρητή κατοχύρωση «θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία που και εκείνη θέλει, καθώς λέει, ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος.
Επισήμανε πως πρόκειται για σημαντικό βήμα για τον αναγκαίο διαχωρισμό των ρόλων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία, που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα, το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη.
«Αντίθετα, προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια.
Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία».
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε -και από αυτό το βήμα- την ηγεσία της Εκκλησίας:
«Εμείς προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με ακριβώς αυτό το πνεύμα. Το ίδιο, εξάλλου, με έχει διαβεβαιώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον οποίο μας συνδέει αμοιβαία εκτίμηση και ο διάλογός μας έχει νομίζω εδώ και τρία χρόνια ωριμάσει αρκετά, ώστε να γνωρίζουμε πια τι είναι αναγκαίο και τι είναι αμοιβαία επωφελές, τόσο για την Εκκλησία όσο και για την Πολιτεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου