Αλέξης ο Γκόλφης: ο Έλληνας «Χριστός»

Απόψε, Μεγάλη Πέμπτη βρέθηκα για λίγο στον ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκείνο το αρχαίο Εκκλησάκι απενάντι απ' τον σταθμό στο Μοναστηράκι που ήταν, σύμφωνα με τη παράδοση, η Μητρόπολη των παλιών γκαγκαραίων Αθηναίων. Αν και μικρός Ναός, έσφυζε από κόσμο και μάλιστα νεαρόκοσμο, που με τα σκουλαρίκια του και τα παρδαλά μαλλιά του, ήταν εκεί έστω να ανάψει ένα κέρι και να ασπαστεί τα εικονίσματα.

Κατανυκτικά ήταν απόψε κι έξω ένα ψιλόβροχο κι ένας βαρύς Αττικός ουρανός συμπαραστέκονταν στο Θείο Δράμα.

Θυμήθηκα μιαν άλλη Μεγάλη Πέμπτη, που ποτέ μου δεν θα ξεχάσω και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Ήταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 90-αρχές 2000, όπου φοιτητής, πουλί πετάμενο, με μια παρεούλα καλών φίλων συμφοιτητώνμ βρεθήκαμε στην Μητρόπολη όπου χοροστατούσε ο Μακαριστός Χριστόδουλος.

Εγώ ως καπνιστής κι όχι ιδιαίτερα φιλακόλουθος, έβγαινα συχνά έξω απ τον Ναό... όπου ξάφνου με πλησίασε και μου ζήτησε τσιγάρο ο Έλληνας «Χριστός», ο Μανωλιός απ' το παλιό σίριαλ "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" την εξαιρετική εκείνη σειρά της δεκαετίας του '80 αν δεν κάνω λάθος, βασισμένη στο έργο του Ν. Καζαντζάκη, ο Αλέξης ο Γκόλφης.

  • Δεν έχω λόγια να τον περιγράψω.
Ένας άγγελος μέσα κι έξω, τζένλεμαν και λεβέντης συνάμα με ψυχή μικρού παιδιού. Ψιλόλιγνος τύπος, αριστοκρατικός με τα χρόνια που είχαν περάσει απο πάνω του να μην μπορούν να κρύψουν το κάλλος ενός πρώην ζεν πρεμιέ. Ενας υπέροχος άνθρωπος που σε μάγευε ότι κι αν σου έλεγε και τον άκουγες με ανοιχτό το στόμα.

Το τσιγάρο ήταν αφορμή για να ανοίξουμε συζήτηση θεολογική-φιλοσοφική επί παντός επιστητού που κατέληξε σε ιστορίες από την Αθήνα του '60 κι άλλα πολλά.

Πιστός Χριστιανός με έναν ιδιαίτερα υπαρξιακό τρόπο κι ουσιαστικά λάτρης κάθε τι ελληνικού αλλά με ένα ρωμέικο μέτρο και ήθος.

Αληθινά κοσμοπολίτης μιάς κι είχε γυρίσει όλο τον κόσμο κι έκανε την ελληνικότητά του ζωντανή αλήθεια, με τον τρόπο του Παπαδιαμάντη και του Κόντογλου.

Μετά από πολύ ώρα, μέσα, έξω, απ' τον Ναό και πρίν χωρίσουν οι δρόμοι μας, αυτός με τον μακαρίτη τον θεολόγο τον Μουστάκη για Πλάκα κι εγώ με τα φιλαράκια για Ευαγγελιστρίας, θυμάμαι μια κούβεντα του να αντηχεί ακόμη στα αυτιά μου:

«να παλέψεις 
για το καλό και το δίκαιο 
γιατί είσαι θεολόγος, 
αν έχει νόημα η ζωή 
είναι μόνο γι αυτό.»

Ο Θεός ας τον αναπαύει εν
σκηναίς Δικαίων στην Άνω Ελλάδα.
Καλήν Ανάσταση αδέλφια.

Φαίδων Χριστοδουλάκης, ΜΑ Θεολογίας
fedon-christodoulakis.blogspot.com

Ο Αλέξης Γκόλφης (9 Μαρτίου 1948 – 5 Αυγούστου 2007 (59 ετών)) Έλληνας ηθοποιός, που έγινε γνωστός στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό από το ρόλο του Μανωλιού στη σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Την περίοδο 1975-76, προβλήθηκε από την ΕΡΤ η σειρά «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη. Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και η σειρά γυρίστηκε σε 50 επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου