Έφυγε ο τελευταίος της δυναστείας Ντέιβιντ Ροκφέλερ. Κατάρες και ύβρεις δεν αρμόζουν - Φ. ΧριστοδουλάκηςΤο ευαγγελικό ήθος που αγωνίζομαι μιά ζωή να κατακτήσω χωρίς να τα καταφέρνω σαφώς, ο ελληνικός λεβέντικος τρόπος μου, καθώς κι ο χαρακτήρας που μού κληρονόμησε ο αείμνηστος πατήρ μου, Θεός σχωρέστον, μου απαγορεύει ρητά την εκτόξευση αναθεμάτων κατά ζώντων και ιδίως κατά τεθνεώτων. Κατάρες και ύβρεις δεν αρμόζουν στα χείλη και τη σκέψη μου για πρόσωπα που άφησαν το μάταιο τούτο κόσμο.

Έτσι το μόνο που μπορώ να πω σκεπτόμενος τη σορό του Ροκφέλερ είναι πως τελικά, ο θάνατος μεταπτωτικά όντως λειτουργεί ως φάρμακο Θείας Δικαιοσύνης «ίνα μη το κακόν αθάνατον γένηται».

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ στον Τζον Ντ. Ροκφέλερ

Τελικά η μόνη ισότητα στον κόσμο αυτό είναι ο Θάνατος.

Ελπίζω πριν ξεψυχήσει να συνειδητοποίησε την απόλυτη απληστία του και να ζήτησε μια συγγνώμη απ' τον Πλάστη του.

Διαφορετικά όλα τα πεθαμένα από πείνα παιδάκια των χρόνων που θησαύριζε δεν θα τον αφήσουν ήσυχο εκεί που βρίσκεται.

Και δεν ξέρω αν θα βρεθεί κάποιος δίκαιος να δώσει ένα ποτήρι νερό να ξεδιψάσει.

Εμείς εδώ ας του ευχηθούμε από ψυχής: "Θεός Σχωρές" συλλογιζόμενοι ότι...
  •  ίσως να είμαστε κι εμείς μικροί Ροκφέλερ στον μικρόκοσμο μας απλώς να μην βρήκαμε τις κατάλληλες ευκαιρίες.
Γιατί το πάθος της πλεονεξίας μας αγκαλιάζει και μας τυφλώνει...

Φαίδων Χριστοδουλάκης


Ντέιβιντ Ροκφέλερ: Έφυγε ο τελευταίος 
"μεγάλος" της δυναστείας

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, δυναμικός τραπεζίτης, φιλάνθρωπος και τελευταίος εγγονός του Τζον Ροκφέλερ, του ιδρυτή μιας από τις πλέον ισχυρές δυναστείες των ΗΠΑ, πέθανε σήμερα, Δευτέρα 20.03.2017 σε ηλικία 101 ετών.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του εκπροσώπου του Φρέιζερ Σέιτελ, ο Ροκφέλερ απεβίωσε σήμερα το πρωί «ήρεμος ενώ κοιμόταν», αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή, στην κατοικία του στο Ποκαντίκο Χιλς, στη βόρεια Νέα Υόρκη.

Αμύθητη περιουσία, ζωή σαν περιπέτεια

Αυτή η κατοικία, που γειτνιάζει με την πρώην κατοικία του αδελφού του Νέλσον, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Τζέραλντ Φορντ, ήταν μία από τις τέσσερις κατοικίες του δισεκατομμυριούχου. Η περιουσία του εκτιμάται στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στον κατάλογο που δημοσίευσε σήμερα το περιοδικό Forbes.

Γεννηθείς την 12η Ιουνίου 1915 ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ διηύθυνε για 35 χρόνια, έως το 1980, την Chase Manhattan Bank, που εξελίχθηκε στην JP Morgan Chase.

Λάτρης των ταξιδιών, συναντήθηκε με περισσότερους από 200 ηγέτες κρατών σε σχεδόν 100 χώρες, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, προβάλλοντας την τράπεζά του με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στο εξωτερικό. Η Chase υπήρξε η πρώτη τράπεζα που άνοιξε γραφεία στη Ρωσία κατόπιν στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ υπήρξε επίσης μία από τις πλέον αναγνωρισμένες παγκοσμίως προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ. Ήταν υπέρμαχος της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, ωθώντας την τράπεζά του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προκειμένου να βοηθήσει την πόλη της Νέας Υόρκης να εξέλθει από την χρηματοπιστωτική κρίση της δεκαετίας του 1970.

Δύο Αμερικανοί πρόεδροι, ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ και ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον, του πρότειναν την θέση του υπουργού Οικονομικών, όπως υπενθυμίζουν σήμερα οι New York Times. Εκείνος απέρριψε τις προτάσεις τους.

Φιλανθρωπία και προσωπική ζωή

Ακολουθώντας τα βήματα του παππού του Τζον, ιδρυτή του πετρελαϊκού ομίλου Standard Oil, κατόπιν του πατέρα του, που επίσης τον έλεγαν Τζον, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ υπήρξε επίσης ένας μεγάλος φιλάνθρωπος.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ, δώρισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο το 1994. Το 2005 και με αφορμή τα 90ά γενέθλιά του, υποσχέθηκε να δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Δεσμεύτηκε να προσφέρει μεγαλύτερα χρηματικά ποσά ακόμα και μετά τον θάνατό του, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ που φέρει το όνομά του και στο Χάρβαρντ. Σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε καθένα εξ αυτών, σύμφωνα με το περιοδικό Inside Philanthropy.

«Παρέμεινε ενεργός έως την τελευταία στιγμή» υπογράμμισε ο Σέιτελ που συνεργαζόταν με τον εκλιπόντα από το 1970. «Ζούσε κάθε ημέρα στο μέγιστο» συμπλήρωσε.

Με τη σύζυγό του Μάργκαρετ, που απεβίωσε το 1996, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ απέκτησαν 6 παιδιά, 10 εγγόνια και δισέγγονα. Ωστόσο κανένας από τους απογόνους του «δεν κατάφερε να φθάσει ούτε ενδεχομένως να επιθυμούσε να αποκτήσει το κύρος του» υπογραμμίζουν οι New York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου