Κάποιοι Μάτωσαν στήνοντας τη Γαλανόλευκη σε Χιονισμένα Υψώματα


Φαίδων Χριστοδουλάκης

Κάποιοι πέθαναν για να είσαι εσύ ελεύθερος να υποδουλώνεις το τόπο σου σε ξένα συμφέροντα.

Κάποιοι, νέοι σαν κι εσένα, είπαν ομόψυχα ΟΧΙ για να λες εσύ ναι σε κάθε ανομία.

Κάποιοι άφησαν ορφανά παιδιά για να είσαι εσύ προβοκάτορας του ηλίθιου ανερμάτιστου ‎Lifestyle του μαγκούφη.

Κάποιοι άφησαν γονείς μαυροφορεμένους και συζύγους χήρες για να φτύνεις εσύ κάθε έννοια οικογένειας και συλλογικότητας και για να ζεις αγκαλιά με τον εαυτούλη σου.

Κάποιοι έπεσαν υπέρ βωμών κι εστιών για να χλευαζεις εσύ εύκολα κάθε τι το ελληνικό λες και είναι εχθρός σου.

Κάποιοι έβαλαν μες στη χλαίνη τους το Ευαγγέλιο για να το παίζεις εσύ άθεος ξεκούραστα.

Κάποιοι μάτωσαν στήνοντας τη γαλανόλευκη σε χιονισμένα υψώματα για να την κάνεις εσύ κουρελόπανο και να την καις.

Σκέψου κι άλλαξε μυαλά...


Διάγγελμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. 
Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος. 


Ηρωική μορφή της Εκκλησίας μας. «Προτιμώ ιπτάμενος ως αετός να πέσω, ή έρπων να ζήσω». (Από την ενθρονιστήρια ομιλία του, όταν έγινε μητροπολίτης Τραπεζούντος.) 
  • Θα αρνηθεί να ορκίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση (Τσολάκογλου) και θα συμπεριφερθεί με παγερή υπερηφάνεια και αγέρωχο ύφος στον Γερμανό στρατηγό Στούμμε, που θα τον επισκεφθεί για να προσπαθήσει να τον μεταπείσει.
«…όπλα τα ιερά…». Ο Χρύσανθος αισθανόταν την γοητεία που ασκεί, στις ψυχές των καλλιεργημένων ανθρώπων, η Ελληνική αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι τον συγκινούσαν οι ελληνοκεντρικές ιδέες του Ίωνος Δραγούμη και του Περικλή Γιαννόπουλου.

Έτσι, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μια φράση που φέρνει, αυτομάτως, στην σκέψη τον «ειδωλολατρικόν» όρκον των Αθηναίων εφήβων: 
«Οὐ καταισχυνῶ τὰ ὅπλα τὰ ἱερὰ, οὐδ' ἐγκαταλείψω τὸν παραστάτην»
«οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις…» (Ψαλμός ιθ’, στίχος 8.)

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά

Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και ο Πρόεδρος της Εθνικής ημών Κυβερνήσεως καλούν ημάς πάντας ίνα αποδυθώμεν εις Άγιον υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αμυντικόν αγώνα.

Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα τα ιερά και πέποιθεν ότι τα τέκνα της Πατρίδος ευπειθή εις το κέλευσμα Αυτής και του Θεού, θα σπεύσουν εν μία ψυχή και καρδία να αγωνισθούν υπέρ βωμών και εστιών και της Ελευθερίας και τιμής, και θα συνεχίσουν ούτω την απ’ αιώνων πολλών αδιάκοπον σειράν των τιμίων και ενδόξων αγώνων και θα προτιμήσουν τον ωραίον θάνατον από την άσχημον ζωήν της δουλείας. Και μη φοβούμεθα από των αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι, ας φοβούμεθα δε μάλλον τον δυνάμενον και ψυχήν και σώμα απολέσαι.

Επιρρίψωμεν επί Κύριον την μέριμναν ημών και Αυτός θα είναι βοηθός και αντιλήπτωρ εν τη αμύνη κατά της αδίκου επιθέσεως των εχθρών. Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού και εν τη γενναιότητι και ανδρείς ημών μεγαλυνθησόμεθα.

Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και πατρός είη μετά πάντων ημών.»

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου