Η αβάσταχτη μοναξιά του αρχαίου έθνους των Ελλήνων


Μ.Α. θεολογίας

Ένα από τα θετικά και σίγουρα γόνιμα, στοιχεία των μεταβατικών καιρών μας, είναι η κατάρριψη ιστορικών μύθων, κυρίαρχων άλλοτε, στα καθ' ημάς, που σκοπό είχαν να ξορκίζουν μες στους αιώνες την αβάσταχτη μοναξιά ενός αρχαίου έθνους αν-αδελφού, μοναδικού και μοναχικού, σαν αυτό των Ελλήνων, που ίσως μόνο στην ιστορική περίπτωση του Ισραήλ να εντοπίζει κανείς, βίους παράλληλους.

Ένας από αυτούς, απ' τους πλέον παλαιούς, είναι πως η λύτρωση μας καθώς κι η εθνική μας αποκατάσταση θα προέλθει απ το ομόδοξο έθνος των Ρώσων. Και μάλιστα έχει ενδιαφέρον αυτός ο μύθος γιατί, πέρασε πλήθος μεταλλάξεων.

Ένα σημαντικό μέρος του υπόδουλου Ελληνισμού ήλπιζε στη Τσαρική Ρωσία και στην στήριξη μιας εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης. Το ιδεολογικό οικοδόμημα γκρεμίστηκε με τα Ορλωφικά όπου εξαιτίας της ρωσικής απερισκεψίας, ο Ελληνισμός του Μοριά υπέστη τα πάνδεινα εκ μέρους των Οθωμανών. 

Αργότερα η «χριστιανική» Ιερά Συμμαχία, στην οποία πρωτοστάτησε η τσαρική Ρωσία παρολίγον να στείλει εκστρατευτικό σώμα για να καταστείλει την εθνική Επανάσταση των Ελλήνων, και χάριν των αγώνων του Ιωάννη Καποδίστρια αποφεύχθηκε. 

Τις ίδιες αυταπάτες είχε και η ηρωική «Φιλική Εταιρεία» περί αόρατου Αρχής, που ήτο εκτός από αόρατος και ανύπαρκτος με αποτέλεσμα την καταδίκη, εκ μέρους του Τσάρου, του Υψηλάντη και την τελική του ηρωική συντριβή στο Δραγατσάνι. 

Αργότερα η αμέριστη στήριξη της Ρωσίας στη Βουλγαρία κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων κι η προσπάθεια περιορισμού της Ελληνικής παρουσίας στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, επιβεβαίωσε εκκωφαντικά το Ρωσικό δόγμα για την Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύοντας την ελληνική εξάπλωση, κάτι που φτάνει μέχρι και την συμμαχία-στήριξη του Ατατούρκ εκ μέρους των Μπολσεβίκων. 
  • Στον εικοστό αιώνα η αυταπάτη αυτή πήρε ιδεολογικό μανδύα.
Η Σοβιετική Ένωση των μπολσεβίκων έγινε η μητέρα πατρίδα όλων των κομμουνιστών της υφηλίου και βέβαια και των Ελλήνων κομμουνιστών, που περίμεναν αφελώς τα σοβιετικά στρατεύματα να εισβάλλουν στον ελλαδικό χώρο, εξασφαλίζοντας τη μετατροπή της Ελλάδας σε λαϊκή Δημοκρατία και συνεχίζοντας με πάθος την καταστροφικότερη εμφύλια σύγκρουση μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο της αρχαιότητας. 

Μετά τη πτώση του Κομμουνισμού και την ανάδειξη στη θέση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας του Πούτιν, αναβίωσαν αυτά τα σενάρια περί ορθοδόξων τόξων κτλ. 

Το Μακεδονικό, η μηδενική στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου στα εθνικά θέματα με τη Τουρκία, και κυρίως με τους Δανειστές της Βρυξελλών, σε μια απ' τις πλέον δύσκολες περιόδους του νέου Ελληνισμού, και τέλος η κυνικότητα της ρωσοτουρκικής προσέγγισης των ημερών μας, βάζουν ταφόπλακα στα ιστορικά μυθεύματα μας.
  • Επιπλέον μας χαρίζουν ένα πολύτιμο ιστορικό μάθημα:
Όταν εμείς σταθούμε στα πόδια μας, και ανακτήσουμε την ισχυρή γεωπολιτική μας θέση στο χάρτη, τότε θα έρθουν και οι συμμαχίες και ο χαμένος σεβασμός από εχθρούς και φίλους.

Fedon Christodoulakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου