Στην λαίλαπα του μηδενισμού των καιρών μας

Το καμπαναριό της θα υπάρχει μόνο στο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ

Σε μια Ευρώπη που χάνεται με μια Παναγία των Παρισίων κατεστραμμένη από σήμερα. Το καμπαναριό της θα υπάρχει μόνο στο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ και θα χτυπάει όταν διαβάζουμε τις στιγμές του κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου. Ένα σύμβολο της χριστιανικής Ευρώπης καταστράφηκε.

Η Χριστιανική Δύση καταρρέει αργά και σταθερά. Θλίψη μόνο.

Όχι δεν είμαστε Γάλλοι και Καθολικοί, όπως γράφει ένας καλός φίλος, ως συμπαράσταση στην καταστροφή του περίτεχνου Ναού με τα μασωνικά και ναϊτικά σύμβολα απ' όπου κάποτε ξεκινούσαν οι ορδές των ευγενών Σταυροφόρων για να ρημάξουν το τελευταίο προπύργιο της Χριστιανοσύνης, την ένδοξη Ρωμανία και να αφήσουν ανοικτή την πόρτα της Ευρώπης στα στίφη των Απίστων.

Παραμένουμε Έλληνες κι Ορθόδοξοι αναπνέοντας τον καθαρό αέρα της Πίστης μας, ανάξιοι όντες και κατανοώντας σαν αδελφοί, όσο ελάχιστοι ίσως, την σημασία της χριστιανικής κληρονομιάς, έστω παραφθαρμένης και στρεβλής στην δυτική της εκδοχή, εξαιτίας της οποίας μεταβλήθηκε η Δύση σε πνευματικό νεκροταφείο κατά το ρηθέν του Μέγα Ντοστογιέφσκι.

Στην λαίλαπα του μηδενισμού των καιρών μας, της επέλασης του κραυγαλέου τίποτα παραμένει τοίχος και κάστρο άπαρτο η χριστιανική παράδοση, κιβωτός της σπουδαιότερης κορυφής του homo sapiens, της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς.

Αν αυτά ισχύουν για τον δυτικό «πολιτισμικό» χριστιανισμό ισχύουν απείρως περισσότερο για την ζωντανή ανακαινιστική Ορθόδοξη Πίστη μας και το Ευαγγελικό της ήθος, τον σκαπανέα αυτόν της αληθινής ελευθερίας μας απ' τα δεσμά λογιών λογιών θανάτων.

Ας βάλουμε μυαλό κι ας μην αφήνουμε έρμαια στην ιστορική πυρά ούτε τους Ιερούς Ναούς μας, ούτε τους έμψυχους ναούς μας, τους δικούς μας δηλαδή ανθρώπους.


Φαίδων Χριστοδουλάκης
MA Θεολογίας






· 38 σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου