Ο Άγιος ο Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος Γεώργιος στην πρώτη γραμμή των στρατιωτικών Αγίων


Είναι πράγματι διεθνής και δημοφιλέστατος Άγιος ο Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος Γεώργιος. Εκτός από την Ορθοδοξία, ελληνόφωνη, σλαβόφωνη κι αραβόφωνη, τιμάται κι από τα δυτικά έθνη ακόμη και τους Μουσουλμάνους που τον ευλαβούνται πολύ, ιδίως στην Τουρκία και τη Παλαιστίνη.

Ο καλός ελληνορωμαίος στρατιώτης από την Μικρασία αποτέλεσε την πρώτη γραμμή των στρατιωτικών Αγίων των Ορθοδόξων Ελλήνων, μιας και στο πρόσωπο του ενσάρκωσε την επικράτηση της αρετής και της δικαιοσύνης σε εποχές σκοτεινές καθώς και τον ήρωα-άγιο υπερασπιστή των αδυνάτων, μορφή βγαλμένη από το Ομηρικό μεγαλείο και την Ακριτική μας παράδοση.

Μορφή που φτάνει τελικά να ταυτιστεί με τον άγιο παλικάρι της εθνικής μας παλλιγενεσίας, τον Αθανάσιο Διάκο και την ιλιαδική μορφή του Γεωργίου Καραΐσκάκη, αρχετυπικές νεοελληνικές φιγούρες, που ανήμερα του Αγίου πότισαν με το αίμα τους την γη των Ελλήνων. Αυτοί είναι οι ένοπλοι Άγιοι μας. Υπερασπιστές τις ελευθερίας και πρότυπα αγώνα. Αγώνα πνευματικού πρωτίστως κατά της ποικιλώνυμης κακίας και του κοσμικού κακού αλλά κι αγώνα ιστορικού τελικά κατά των κοσμοκρατόρων του αιώνος τούτου.

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες.Να χαίρομαι κι εγώ τον καλό και πιστό "στρατιώτη της αρετής", τον μονάκριβο αδελφό μου που του χρωστάω τόσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου